Політика конфіденційності

Захист ваших персональних даних (надалі – дані) є важливим для нас завданням. Тому ми хочемо детально поінформувати вас про тип даних, які збираються при користуванні вами Освітньою онлайн-платформою Zrozumilo! (надалі – Платформа), і про те, як ми їх опрацьовуємо і використовуємо. Ми також хочемо повідомити про вжиті технічні та організаційні заходи щодо захисту ваших даних.

Зверніть увагу, що Політика конфіденційності може час від часу оновлюватися у зв’язку з впровадженням нових технологій чи зміною законодавства. Про такі оновлення ми повідомлятимемо вас належним чином. Дата останнього оновлення Політики конфіденційності – 15 січня 2021 року.

I. Політика конфіденційності

1. Сторони

Володілець Платформи (що розташована за електронною адресою https://zrozumilo.in.ua/) – Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» (юридична адреса: вул. Велика Васильківська, 55, 3-й пов., Київ, Україна, 03680; поштова адреса: вул. Саксаганського 83, 3-й пов., Київ, Україна, 01033; код ЄДРПОУ: 35142329) – та Розпорядник – ФОП Радченко Олексій Володимирович (пров. Щорса, буд. 7, смт Слатине, Дергачівський р-н, Харківська обл., Україна, 62321; РНОКПП: 3012611199) – несуть спільну відповідальність, а також відповідно цілковиту відповідальність кожен окремо.

Вищезазначені особи спільно визначають мету та засоби опрацювання даних. Зокрема, Володілець і Розпорядник Платформи виконують такі функції:

Володілець Платформи відповідає за:

  • Функціонування Платформи. Законною підставою для цього є договір, укладений відповідно до частини 4 статті 4 Закону України «Про захист персональних даних».
  • Опрацювання запитів, отриманих на електронну пошту info@zrozumilo.in.ua. МБО «Фонд Східна Європа» має доступ до всіх даних, що опрацьовуються в цьому контексті.

Розпорядник (ФОП Радченко Олексій Володимирович):

  • Є адміністратором Платформи – підрядником, що забезпечує підтримку та хостинг Платформи. Освітня онлайн-платформа Zrozumilo! базується на платформі Open EdX, яка надається Володільцю як сервіс SaaS-підрядником. Доступ до спеціально сконфігурованої частини системи, створеної для Володільця, надається за умовами договору.
  • Має повний доступ до системи та даних, що збираються нею, та забезпечує захист даних від несанкціонованого доступу, поширення чи передання.

Інформація, зібрана за допомогою Платформи, не розповсюджується і не передається жодним третім сторонам, крім таких випадків:

  1. за зверненням правоохоронних органів із запитом про користувачів відповідно до законодавства;
  2. за вашої згоди.

2. Контактні дані

Якщо у вас є будь-які запитання або коментарі з приводу ваших даних, опрацьованих Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа», або якщо вас просили зв’язатися з нами з питань щодо цієї Політики конфіденційності, будь ласка, напишіть на info@zrozumilo.in.ua.

Ми не можемо гарантувати цілковитої безпеки даних при спілкуванні з нами за допомогою електронної пошти.

3. Збір і використання ваших даних

Масштаби та тип збору, а також використання ваших даних розрізняють залежно від того, чи відвідуєте ви нашу Платформу лише для отримання інформації (приміром, тільки для перегляду переліку та опису навчальних курсів), а чи проходите навчальні курси на Платформі та користуєтесь іншими її функціями.

Законні підстави для опрацювання персональних даних:

  • При отриманні згоди суб’єкта персональних даних на опрацювання персональних даних законною підставою слугує ч. 1 п.1 статті 11 Закону України «Про захист персональних даних» (далі – Закон).
  • При опрацюванні персональних даних, необхідних для виконання договору, стороною якого є суб’єкт персональних даних, законною підставою слугує ч. 3 п.1 статті 11 Закону. Це також належить до процедур опрацювання, необхідних для виконання попередніх домовленостей.
  • Якщо опрацювання персональних даних потрібне для виконання юридичного або встановленого законом зобов’язання, яке поширюється на діяльність нашої організації, законною підставою слугує ч. 2 п.1 статті 11 Закону.
  • У разі, якщо життєво важливі інтереси суб’єкта даних або іншої фізичної особи потребують опрацювання персональних даних, законною підставою слугує ч. 4 п.1 статті 11 Закону.
  • Якщо опрацювання необхідне для захисту законних інтересів нашої організації або третьої особи та водночас інтереси, фундаментальні права і свободи суб’єкта даних не переважають таких інтересів, законною підставою для опрацювання слугує ч. 6 п.1 статті 11 Закону.

1) Інформаційне використання

Для інформаційного використання нашої Платформи вам не потрібно активно надавати персональні дані. Замість цього ми збираємо і використовуємо лише ті дані, які ваш інтернет-браузер автоматично передає нам, приміром:

  • дата і час пошуку однієї з наших вебсторінок;
  • тип вашого браузера;
  • налаштування браузера;
  • використовувана операційна система;
  • остання сторінка, яку ви відвідали;
  • обсяг переданих даних і статус доступу (передання файлу, файлу не знайдено тощо);
  • ваша IP-адреса.

Ми збираємо і використовуємо ці дані винятково у знеособленій формі з інформаційною метою – збору статистичних даних та подальшого поліпшення Платформи. Вашу IP-адресу ми зберігатимемо лише на час вашого візиту.

Опрацювання вказаних у цьому пункті даних абсолютно необхідне для підтримання продуктивності, коректного відображення і забезпечення стабільності та безпеки Платформи і здійснюється відповідно до ч. 5 та 6 п.1 статті 11 Закону.

2) Використання даних для надання сервісів Платформи

Для надання сервісів Платформи ми при реєстрації на Платформі збираємо і обробляємо такі дані:

  • адреса електронної пошти
  • ім’я та прізвище
  • загальнодоступне ім’я користувача
  • найвищій рівень освіти
  • стать
  • рік народження
  • місто або інший населений пункт
  • те, чому вирішили зареєструватись на Платформі
  • відомості про згоду з Договором публічної оферти
  • відомості про згоду з Кодексом честі
  • мова
  • країна або регіон проживання
  • часовий пояс
  • бажана мова спілкування
  • посилання на профіль у соціальних мережах Twitter, Facebook, LinkedIn
  • відомості про проходження курсів
  • результати тестування
  • публікації користувача на форумах курсів
  • публікації користувача у Wiki курсів

Ми збираємо і використовуємо ці дані винятково при користуванні Платформою з метою надання вам найоптимальнішої можливості використовувати сервіси Платформи.

Електронна адреса, ім’я та прізвище, загальнодоступне ім’я користувача, відомості про згоду з Договором публічної оферти та Кодексом честі, обрана мова інтерфейсу, часовий пояс, відомості про проходження курсів, результати тестування ми збираємо для забезпечення персоніфікованої роботи з Платформою, доступу до сервісів, доступу до Особистого кабінету, збереження історії та прогресу проходження курсів, забезпечення генерування сертифікатів.

Найвищий рівень освіти, стать, рік народження, місто або інший населений пункт, відомості про те, чому вирішили зареєструватись на Платформі, відомості про відвідування сторінок порталу (Google Analytics), бажана мова – збирається нами тільки за вашим бажанням із метою аналізу аудиторії Платформи, визначення цільових аудиторій, зацікавлених у користуванні Платформою, аналізу аудиторії курсів, опублікованих на Платформі з метою покращення і оптимізації необхідних вам у майбутньому курсів.

Відомості про посилання на соціальні мережі ми збираємо за вашим бажанням для забезпечення відображення посилань у вашому профілі та спілкування користувачів Платформи між собою, обміну корисною інформацією.

Публікації користувача на форумі курсів та у WIKI курсів ми збираємо для забезпечення спілкування користувачів із викладачами онлайн-курсів та вашого спілкування з іншими слухачами курсу.

Виконавець та Розпорядник мають доступ до даних, одержаних під час процедур опрацювання даних, описаних в цьому розділі.

4. Запити через електронну пошту

Ви можете зв’язатися з нами за допомогою електронної пошти info@zrozumilo.in.ua. Залежно від змісту вашого запиту дані, надані електронною поштою, будуть опрацьовані на підставі вашої згоди відповідно до ч. 1 п.1 статті 11 Закону або відповідно до ч. 3 п.1 статті 11 Закону для виконання наявних договірних зобов’язань або вжиття заходів до укладання договору.

МБО «Фонд Східна Європа» бере на себе відповідальність за загальні запити, отримані через форму зворотного зв’язку. МБО «Фонд Східна Європа» має доступ до всіх даних, що опрацьовуються у цьому контексті.

5. Розпорядники і треті особи (одержувачі) даних

У деяких випадках ми використовуємо зовнішніх постачальників послуг для опрацювання даних; вони дотримуються наших інструкцій. Ми ретельно відібрали і підготували їх та регулярно контролюємо їхню роботу. Залучення розпорядників здійснюється на підставі договорів на опрацювання даних відповідно до статті 4 Закону. Розпорядники не будуть самостійно опрацьовувати будь-які дані у своїх цілях.

Для управління Платформою ми використовуємо хостинг-провайдера для опрацювання даних інвентаризації, контактних даних, даних контенту, даних договору, даних про використання, мета- і переданих даних відвідувачів Платформи або клієнтів від нашого імені та на підставі наших законних інтересів щодо ефективного і безпечного доступу до цього сайту відповідно до ч. 1 п.1 статті 11 та статті 4 Закону.

6. Тривалість та умови зберігання

Ми будемо видаляти опрацьовані нами дані або обмежувати їхнє опрацювання відповідно до законодавчих положень, зокрема, відповідно до статті 15 Закону. Якщо це прямо не вказано у цій Політиці конфіденційності, ми видалимо збережені дані, щойно потреба в них за призначенням зникне.

Дані зберігатимуться після того, як потреба в них зникне, якщо це необхідно з іншими законно допустимими цілями або якщо дані мають зберігатися відповідно до передбачених законом зобов’язань щодо зберігання. У цих випадках опрацювання обмежене, тобто дані заблоковані та не використовуються для інших цілей.

Уся інформація зберігається на наших захищених серверах. При реєстрації ми попросимо вибрати пароль, який дозволяє вам отримувати доступ до вмісту Платформи. Ви несете відповідальність за збереження конфіденційності цього пароля. Ми просимо вас не ділитися цим паролем ні з ким.

Крім того, ми (Володілець та Розпорядник) також можемо зберігати або обробляти інформацію, яку збираємо про вас, у країнах Європейського економічного простору, які мають інші стандарти захисту даних, але не нижчі, ніж в Україні. Ми вжили технічних та організаційних заходів безпеки для запобігання втраті чи несанкціонованому доступу до вашої особистої інформації. Однак, хоча ми доклали максимум зусиль для забезпечення безпеки ваших даних, майте на увазі, що ми не можемо гарантувати безпеку інформації, що передається через інтернет.

База даних для забезпечення додаткового захисту від втрати даних зберігається також на серверах хостингу Платформи, яка має власну політику конфіденційності, з якою можна ознайомитись за адресою https://raccoongang.com/privacy-policy/.

7. Ваші права

Відповідно до статті 8 Закону ви можете без оплати відстоювати щодо володільця персональних даних такі права:

  1. знати про джерела збирання, місцезнаходження своїх персональних даних, мету їх оброблення, місцезнаходження або місце проживання (перебування) володільця чи розпорядника персональних даних або дати відповідне доручення щодо отримання цієї інформації уповноваженим ним особам, крім випадків, установлених законом;
  2. отримувати інформацію про умови надання доступу до персональних даних, зокрема інформацію про третіх осіб, яким передаються персональні дані;
  3. на доступ до своїх персональних даних;
  4. отримувати не пізніш як за тридцять календарних днів від дня надходження запиту, крім випадків, передбачених законом, відповідь про те, чи обробляються персональні дані, а також отримувати зміст таких персональних даних;
  5. пред’являти вмотивовану вимогу володільцю персональних даних із запереченням проти оброблення своїх персональних даних;
  6. пред’являти вмотивовану вимогу щодо зміни або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем та розпорядником персональних даних, якщо ці дані обробляються незаконно чи є недостовірними;
  7. на захист своїх персональних даних від незаконного оброблення та випадкової втрати, знищення, пошкодження у зв’язку з умисним приховуванням, ненаданням чи несвоєчасним їх наданням, а також на захист від надання відомостей, що є недостовірними чи ганьблять честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи;
  8. звертатися зі скаргами на оброблення своїх персональних даних до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду, застосовувати засоби правового захисту в разі порушення законодавства про захист персональних даних;
  9. вносити застереження стосовно обмеження права на оброблення своїх персональних даних під час надання згоди;
  10. відкликати згоду на оброблення персональних даних;
  11. знати механізм автоматичного оброблення персональних даних;
  12. на захист від автоматизованого рішення, яке має правові наслідки.

Ви маєте право подати скаргу Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини щодо опрацювання ваших персональних даних володільцем чи розпорядником персональних даних.

8. Посилання на сторонні сайти

Наша Платформа містить посилання на інші інтернет-ресурси. Якщо ви перейдете за посиланням на один із цих ресурсів, зверніть увагу, що вони мають свої власні політики захисту даних і що ми не є володільцем таких опрацювань. Будь ласка, ознайомтеся з кожною політикою конфіденційності, перш ніж розкривати особисту інформацію цим володільцям.

II. Файли cookie

1. Використання файлів cookie

Для покращення нашої Платформи ми використовуємо технологію cookie. Файли cookie – це невеликі текстові файли, які наш вебсервер надсилає вашому браузеру під час відвідування нашої Платформи і які зберігаються на вашому комп’ютері для подальшого використання.

Ви можете налаштувати свій браузер таким чином, щоб дозволити зберігати ці файли або заборонити таке зберігання. Якщо забажаєте, ви можете повністю деактивувати зберігання файлів cookie або дозволити їх зберігання лише для певних вебсторінок чи налаштувати свій браузер таким чином, щоб він автоматично надсилав вам повідомлення, щойно файл cookie буде розміщений, запитуючи ваш дозвіл на цей файл cookie.

Зверніть увагу: якщо ви хочете застосувати весь спектр можливостей нашої Платформи, використовувати певні cookies потрібно з технічних причин.

Законною підставою для використання файлів cookie є ч. 1 п.1 статті 11 Закону.

1) Сеансові файли cookie

Ми використовуємо так звані сеансові файли cookie (які також називаються тимчасовими файлами cookie), тобто ті, які кешуються винятково на час використання вами однієї з наших вебсторінок. Ці файли cookie використовуються для подальшої ідентифікації вашого комп’ютера під час відвідування нашої Платформи при переході з однієї з наших вебсторінок на іншу і для визначення кінця вашого візиту. Файли cookie видаляються, щойно ви закінчуєте сеанс браузера.

2) Цільові файли cookie і файли cookie для відстеження

На нашій Платформі ми також використовуємо цільові файли cookie і файли cookie для відстеження, які відстежують поведінку користувача. З цією метою ми використовуємо лише так звані основні файли cookie, тобто ці файли cookie не будуть доступні вашому браузеру для інших доменів, крім нашої Платформи.

Ці файли cookie використовуються, зокрема, для таких послуг:

  • перегляд сторінки/показ сторінки – аналіз частоти відвідування вебсторінки;
  • аналіз історії відвідування – відстеження руху користувача на вебсторінці;
  • рух миші і теплові карти кліків – аналіз руху миші користувача і відстеження особливо великих обсягів (так звана теплова карта кліків).

2. Інші положення

1) Використання Google Analytics

Наша Платформа використовує Google Analytics – сервіс вебаналітики від Google Inc. Інформація про використання Платформи, сформована файлами cookie, зазвичай передається на сервер Google в США і зберігається там.

Зверніть увагу: на нашій Платформі Google Analytics використовує код-розширення «anonymizeIp» для забезпечення анонімного збору IP-адрес (так зване IP-маскування). У випадку використання анонімізації IP на нашій вебсторінці ваша IP-адреса буде попередньо скорочена Google в межах держав-членів Європейського Союзу або в межах інших держав-учасників Угоди про Європейську економічну зону (ЄЕЗ). Лише у виняткових випадках повна IP-адреса передається на сервер Google в США, а потім скорочується там. Google використовуватиме цю інформацію від нашого імені для оцінки активності на нашій Платформі, складання звітів про дії на вебсторінці та надання оператору вебсайту інших послуг, пов’язаних із використанням вебсторінки та інтернету. Google не об’єднує IP-адреси, переданої вашим браузером у межах Google Analytics, з іншими даними Google.

Ця вебсторінка використовує теги ремаркетингу Google. Тому файли cookie зберігаються на комп’ютері користувача. Якщо користувач пізніше використовуватиме сторінки Google, йому будуть представлені банери та текстові оголошення відповідно до його попередньої поведінки. Дані також записуються анонімно, таким чином неможливо зробити будь-які висновки про особу користувача. Користувач може відключити функцію ремаркетингу, змінивши або відключивши теги ремаркетингу за адресою https://www.youronlinechoices.com/de/praferenzmanagement/. Окрім того, користувач може відключити використання сторонніх файлів cookie на сторінці відмови від мережевої реклами на сайті Ініціативи з реклами в інтернеті https://optout.networkadvertising.org/#/.

Ви також можете заборонити Google збирати і обробляти дані, пов’язані з використанням вебсторінки (зокрема – вашу IP-адресу), а також опрацьовувати такі дані на сервері Google, завантаживши та встановивши плагін браузера, доступний за цим посиланням: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de.

III. Захист даних

Ми також застосовуємо технічні та організаційні заходи захисту зібраних персональних даних, зокрема, від випадкового або навмисного маніпулювання, втрати, знищення або від злому сторонніми особами. Наші заходи безпеки постійно поліпшуються відповідно з технологічними розробками.